Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Kategóriák / Termékek

Sági Tamás - A Pre Digested halliszt

Sági Tamás - A Pre Digested halliszt

Amióta bojlit készítek kedvenceinknek, a pontyoknak, mindig is arra próbáltam törekedni, hogy a lehető legízletesebb, tápláló, minél inkább hatékony és könnyen emészthető attraktív csalit hozzak létre. Külföldi horgászok ezeket a csalikat röviden csak úgy hívják, hogy High Nutritional Value (HNV - magas tápértékű) bojlik. (kb. az 1970-es években kezdtek vele kísérletezni, nevesebb pontyhorgászok, mint pl. Rod Hutchinson) Mindennemű tudományosnak tűnő elmélkedés helyett a legegyszerűbben úgy tudnám megindokolni ennek a típusú csali gyártásnak és előállításnak a lényegét, 

hogy amikor a vízpartra kiülök horgászni, akkor a megfelelõ horgászhely megtalálása után azt szeretném elérni, hogy a ponty minél hamarabb rátaláljon és rászokjon a csalimra.


Egyszerûen azt akarom, hogy azon a héten, amikor horgászok a pontyok lehetõleg minél többet legyenek a horgászhelyemen és megtanulják, hogy a könnyen emészthetõ, természetes kivonatokban és emésztést segítõ enzimekben gazdag csali várja õket. Nem akarom, hogy pl. egy egyszerû, kizárólag szénhidrátos és erõsen aromás csalival etessek, mert majd a ponty közben úgyis elmegy kagylót enni, hogy kielégítse a számára szükséges tápanyagokkal a szervezetét, majd ha evett elegendõ kagylót esetleg mocsári csigát és mindezt egy kevés friss hínárhajtással leöblítette, akkor utána majd visszajön és eszik megint a mindenféle kivonattól, aminosavaktól mentes csalimból. NEM!

 

Azt szeretném, hogy a lehetõ legkevesebb energiaráfordítással egy helyben (az etetésemen) megkapjon az elfogyasztott bojlimtól szinte mindent, és ha nem akadna horogra az elsõ idõszakban, akár mehet is pl. napozni, vagy a vízközben úszkálni. (Sokan el sem tudják képzelni mennyi idõt, töltenek a pontyok a medertõl távol, fél vízen, vagy közvetlenül a vízfelszín alatt). Aztán reményeim szerint - az ösztöneitõl vezérelve - hamarosan vissza fog térni az etetésemre. Egyszerûen azért, mert az etetésen talált és elfogyasztott  bojlimtól szinte megkapott minden lényeges hozzávalót, amit aztán könnyen meg is emészthetett.  És máris egy újabb esély arra, hogy az újboli táplálkozás közben egyszer csak felveszi a horoggal ellátott csalimat is és ezzel bezárul a kör...


 

Nos, ez után a rövid kis eszmefuttatás után nézzük meg kicsit közelebbrõl az egyik, véleményem szerint kiemelkedõen fontos alapanyagot és annak tulajdonságait: a Pre-Digested Fish meal-t (magyarul elõemésztett hallisztet).
 

 

 

Közelrõl a púder finomságú Pre-Digested halliszt

 

 

A zsákokon is jól olvasható: oldódó hal fehérje koncentrátum

 

Ezt a minden túlzás nélküli legendás terméket a következõképpen készítik. Válogatott egész halakból, illetve halfilébõl egy nagyon speciális eljárással, - amelyet jelenleg a legfejletebben Franciaországban mûvelnek – elõször nagy nyomáson és alacsony hõmérsékleten szárítják, majd enzimes hidrolízis kezelés után rendkívül apróra szinte púder finomságúra õrlik. A végeredmény egy speciális és jellegzetes illatú, kiemelkedõ pepszin (emészthetõség 97%!!) tartalmú halliszt. Ez a termék rengeteg szabad aminosavat és liberális mennyiségû emészthetõ fehérjét is tartalmaz, amelyek segíti a csali hasznosulását. Ezen felül a víz oldhatósága is kiemelkedõ (kb.75%) és ez, ami szintén nagyon fontos, hisz mint tudjuk azok a termékek, amelyek kellõen víz oldhatóak, azokra kiemelkedõ módon reagálnak a halak.

 

A Pre-Digested hallisztben lévõ fontos és jelentõs mennyiségû aminosavak vizes oldata, - ami könnyûszerrel terjed a legkisebb vízi áramlatokkal is - bizonyítottan ingerli a halak szagló receptorait, így könnyedén hozhatunk létre mind a csalink közelében, mind az etetésünk környékén, olyan rendkívül vonzó attraktorfelhõt, amelyekkel a pontyokat szó szerint az orruknál fogva vezethetünk. Ezek a vízben terjedõ illatok és ízek pedig bizonyítottan és ösztönzõleg hatnak a halak táplálkozási mechanizmusaira. Bár a Pre-Digested halliszt nem egy olcsó termék, köszönhetõen a bonyolult készítési folyamatoknak, mégis érdemes alkalmazni, hisz tapasztalatom szerint nagyságrendekkel fogósabb csalit kapunk, ha beépítjük a receptjeinkbe.

 

Mivel érdekes módon jelentõs kötõ tulajdonsággal is rendelkezik, ezért célszerû és megfontolandó az amúgy is jóval drágább és nehezebben emészthetõ tejfehérjék helyett, vagy azok csökkentése mellett alkalmazni, így a csali elõállításának a költségét is tudjuk kompenzálni. Az ésszerû és kellõen hatásos adagolása a csalikban kb. az 5-15%-os mennyiség kell, hogy legyen. Az arany középút a 10%. Gyors horgászatokon, vagy kapástalanabb idõkben egy egyszerûen tippet javasolnék: Nedvesítsük meg a lehetõleg frissen készült, vagy fagyasztott bojlik, esetleg az etetéshez szánt pelletek felületét akár tóvízzel, vagy pl. folyékony attraktorral, majd szórjunk rá Pre-Digested hallisztet és hagyjuk, hogy kissé rátapadjon a csalinkra. Ez a bundázott etetõanyag nekem már rengetegszer hozott kiemelkedõ fogásokat persze úgy, hogy az etetésre szánt csali maga is tartalmazott megfelelõ mennyiségû Pre-Digested hallisztet!!!

 

 

Egyszerûen nedvesítsük meg egy kézi spriccelõvel a pelletek és bojlik felületét.

 

 

 

Majd szórjunk rá a nedves szemekre egy kevés Pre-Digested hallisztet.

 

 

 

Rázzuk jól össze a vödör tartalmát és egy pici pihentetés után már etethetünk is a rendkívül vonzó etetõanyaggal.

 

 

Ugyan akkor biztosan állíthatom, hogy bármilyen spood, vagy stick-mixbe alkalmazva szintén nagyságrendekkel növelheti a fogási esélyeinket ez a termék. Napjainkban egyre több feeder horgász is elõszeretettel alkalmazza etetõanyagjaiba ezt a terméket, pont a rendkívüli vízoldhatósága és gyors egyben erõteljes vonzereje miatt…

 

 

 

A Pre-Digested halliszt néhány perc múlva már oldódni kezd...

 

 

 

...és a kioldódó aminosavakat, illetve ízanyagokat rendkívül vonzónak találják a pontyok

 

 

Javaslom, hogy keressék azokat a termékeket, (legyenek azok bojlik, alap-mixek, stick-mixek, csali paszták stb.) amelyek biztosan és megfelelõ mennyiségben tartalmazzák ezt a szenzációs terméket, hisz ahogyan a külföldi horgászok mondása tartja: ha a Pre-Digested halliszt alkalmazásával nem vagy eredményesebb, akkor az csak azért van, mert egyszerûen nincsenek ott a halak ahol horgászol…..


Sági Tamás
S-Carp Product Team

Tartalomhoz tartozó címkék: Termékbemutatók
Árukereső.hu