A következõkben képekkel, illetve néhány hasznos információval szeretném segíteni azokat a pontyhorgászokat, akik az elõttünk álló hideg téli hónapokban, lebegõ bojli készítésre adják a fejüket. Természetesen, akik amúgy is készítenek odahaza bojlit, õk elõnyben vannak, hisz némi aroma, édesítõ, valamint halolaj mindig marad a polcon, így ezeket kitûnõen felhasználhatjuk a készítéskor.
A saját magunk által készített pop-up csali fõbb elõnyei:
- Tetszés szerinti méretek és formák létrehozása. Csinálhatunk egy dobozból akár 4-5 féle méretet illetve formát, igazodva az általunk látogatott víz halaihoz.
- Tetszés szerinti illatok létrehozása. Itt tényleg csak a képzeletünk szabhat határt, ha betartjuk a javasolt aroma adagolást! Egy dobozhoz max.15-20ml aromá(ka)t adjunk. Ez a mennyiség már kellõen figyelemfelkeltõ lesz. Véleményem szerint a kevert illatok a leghatásosabbak, ha lehet törekedjünk ezekre!
- S végül, de nem utolsó sorban az egy dobozból készített lebegõ csali végsõ súlya kb. 230-250g lesz, (egy teli 500ml-es doboz!) ami mindenképpen gazdaságosnak mondható, és mérettõl függõen jó néhány szemet kapunk már ebbõl a mennyiségbõl.
A szükséges hozzávalók: aromák, édesítõ, Betaine HCI, hal olaj, és a pop-up mix.
Mérjünk ki 70-75g tojáslét. Ügyeljünk a pontos adagolásra!!!
Tegyünk a tojásléhez kb. 5g Betaine HCI étvágyfokozót...
...és kb. 1g Concentrate Sweetener édesítõt.
Mérjünk ki 10ml Meat & Chicken aromát, ami most a fõ illat lesz...
...és 5ml Extra Fruit aromát, ami háttérillatként lesz majd érezhetõ.
Cseppentsünk kb. 20 csepp Black Pepper esszencialis olajat...
...és adjunk még 10ml tõkehalmáj olajat a tojásokhoz.
Keverjük el alaposan a por és folyékony hozzávalókat a tojásokkal.
Ezt követõen borítsuk bele az egész doboz pop-up mixet...
...majd alaposan keverjük el és gyúrjuk össze a masszát
Ha pontosak voltunk az adagolással, tökéletes állagú masszát kapunk.
Tegyük kinyomó pisztolyba a maszzát és a hurkákat sodorjuk le.
Készíthetünk különbözõ méretû és formájú lebegõ csalikat!
Forrásban lévõ vízben kb. 1,5 percig fõzzük a pop-up bojlikat...
...majd a megfõtt csalikat tegyük egy tiszta száritó rácsra.
Amikre mindenképpen érdemes figyelnünk:
- Ügyeljük a tisztaságra! Minden bojligyúráshoz használatos eszközt (rollert, kinyomót, szárító tálcát, tálat, stb.) nagyon alaposan tisztítsunk el, hisz a legapróbb szennyezõdések is rendkívül meglátszanak ezeken az élénk színû masszákon.
- Figyeljünk a tojás pontos kimérésére! Ha több tojást mérünk ki, akkor kezelhetetlen lágy masszát kapunk és nem fogjuk tudni megformázni a golyókat!
- A rendesen kiszárított pop-up bojlik nem vagy csak nagyon nehezen penészednek meg. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk elkerülni a romlást, akkor a folyékony tojásokhoz, tehetünk egy kevés konzerváló anyagot. Mivel a lebegõ bojlikkal csak csalizunk, és nem eszi meg a hal, ezért nem kell attól tartanunk, hogy a konzerváló anyag bekerül a szervezetébe.
A bojlikat minimum 4-5 napig, lehetõleg minél keményebbre szárítsuk ki!
Egy doboz Pop-Up mixbõl kb. 230-250g, készre szárított lebegõ bojlit kapunk.
A kiszárított bojlik felületét kezeljük a gyártás során használt...
1-2ml aroma és olaj keverékével, és alaposan forgassuk bele õket.
Remélem a kísérletezõ és a közeljövõben lebegõ bojlit készítõ horgászoknak kellõ segítséget nyújt ez az írás. Kívánom, hogy az általuk készített és ízesített saját pop-up bojlival lehetõleg minél több kapitális pontyot cserkésszenek be, a következõ horgász szezonban!
Sági Tamás
S-Carp Product