Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Kategóriák / Termékek

Tippek-trükkök - Lebegő bojli készítés házilag

Az elmúlt napokban egy új S-Carp termék került fel szaküzletünk polcaira. A hat különböző fluoro színben kapható lebegő bojlimix elkészítését, Sági Tamás az S-Carp frontembere mondja el: Az idei év egyik újdonsága volt, hogy termékpalettánkat kibővítettük a különböző színű, fluoro lebegő bojli mixekkel. Mivel Európa egyik legnagyobb, és egyben legjobb minőséget forgalmazó gyártójától vásároljuk közvetlenül(!) ezeket az erős színű, könnyű fajsúlyú mixeket, ezért bátran tudjuk ajánlani azoknak a horgászoknak, akik szeretnének maguk által készített és ízesített lebegő csalikkal horgászni. 

A következõkben képekkel, illetve néhány hasznos információval szeretném segíteni azokat a pontyhorgászokat, akik az elõttünk álló hideg téli hónapokban, lebegõ bojli készítésre adják a fejüket. Természetesen, akik amúgy is készítenek odahaza bojlit, õk elõnyben vannak, hisz némi aroma, édesítõ, valamint halolaj mindig marad a polcon, így ezeket kitûnõen felhasználhatjuk a készítéskor.
 

A saját magunk által készített pop-up csali fõbb elõnyei:
 
-  Tetszés szerinti méretek és formák létrehozása. Csinálhatunk egy dobozból akár 4-5 féle méretet illetve formát, igazodva az általunk látogatott víz halaihoz.
 
-  Tetszés szerinti illatok létrehozása. Itt tényleg csak a képzeletünk szabhat határt, ha betartjuk a javasolt aroma adagolást! Egy dobozhoz max.15-20ml aromá(ka)t adjunk. Ez a mennyiség már kellõen figyelemfelkeltõ lesz. Véleményem szerint a kevert illatok a leghatásosabbak, ha lehet törekedjünk ezekre!
 
- S végül, de nem utolsó sorban az egy dobozból készített lebegõ csali végsõ súlya kb. 230-250g lesz, (egy teli 500ml-es doboz!) ami mindenképpen gazdaságosnak mondható, és mérettõl függõen jó néhány szemet kapunk már ebbõl a mennyiségbõl.

  

 

A szükséges hozzávalók: aromák, édesítõ, Betaine HCI, hal olaj, és a pop-up mix.   

Mérjünk ki 70-75g tojáslét. Ügyeljünk a pontos adagolásra!!!

 

 

 

 

Tegyünk a tojásléhez kb. 5g Betaine HCI étvágyfokozót...

...és kb. 1g Concentrate Sweetener édesítõt.

 

 

 

 

Mérjünk ki 10ml Meat & Chicken aromát, ami                 most a fõ illat lesz...          

...és 5ml Extra Fruit aromát, ami háttérillatként lesz majd érezhetõ.

 

 

 

Cseppentsünk kb. 20 csepp Black Pepper esszencialis olajat...

...és adjunk még 10ml tõkehalmáj olajat a tojásokhoz.

 

 

Keverjük el alaposan a por és folyékony hozzávalókat a tojásokkal.

Ezt követõen borítsuk bele az egész doboz pop-up mixet...

 

 

...majd alaposan keverjük el és gyúrjuk össze a masszát                                 

Ha pontosak voltunk az adagolással, tökéletes állagú masszát kapunk.

 

 

 

Tegyük kinyomó pisztolyba a maszzát és a hurkákat sodorjuk le.             

Készíthetünk különbözõ méretû és formájú lebegõ csalikat!

 

 

 

 

Forrásban lévõ vízben kb. 1,5 percig fõzzük a pop-up bojlikat...            

...majd a megfõtt csalikat tegyük egy tiszta száritó rácsra.

 

Amikre mindenképpen érdemes figyelnünk:


 
-  Ügyeljük a tisztaságra! Minden bojligyúráshoz használatos eszközt (rollert, kinyomót, szárító tálcát, tálat, stb.) nagyon alaposan tisztítsunk el, hisz a legapróbb szennyezõdések is rendkívül meglátszanak ezeken az élénk színû masszákon.
 
- Figyeljünk a tojás pontos kimérésére! Ha több tojást mérünk ki, akkor kezelhetetlen lágy masszát kapunk és nem fogjuk tudni megformázni a golyókat!
 
- A rendesen kiszárított pop-up bojlik nem vagy csak nagyon nehezen penészednek meg. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk elkerülni a romlást, akkor a folyékony tojásokhoz, tehetünk egy kevés konzerváló anyagot. Mivel a lebegõ bojlikkal csak csalizunk, és nem eszi meg a hal, ezért nem kell attól tartanunk, hogy a konzerváló anyag bekerül a szervezetébe.

 

 

A bojlikat minimum 4-5 napig, lehetõleg minél            keményebbre szárítsuk ki!             

Egy doboz Pop-Up mixbõl kb. 230-250g, készre szárított lebegõ bojlit kapunk.

 

 

A kiszárított bojlik felületét kezeljük a gyártás               során használt...                

1-2ml aroma és olaj keverékével, és alaposan forgassuk bele õket.

 

Remélem a kísérletezõ és a közeljövõben lebegõ bojlit készítõ horgászoknak kellõ segítséget nyújt ez az írás. Kívánom, hogy az általuk készített és ízesített saját pop-up bojlival lehetõleg minél több kapitális pontyot cserkésszenek be, a következõ horgász szezonban!








Sági Tamás
S-Carp Product

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Termékbemutatók
Árukereső.hu