Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Kategóriák / Termékek

S-Carp mixek, receptjavaslatok új köntösben - 1. rész

S-Carp mixek, receptjavaslatok új köntösben - 1. rész

 

Amikor a 2008-as évben hozzáláttunk és kikísérleteztük az általunk forgalmazott bojli alapmixeket, nem titkolt szándékunk az volt, hogy a köztudatban kialakult általános negatív képet eloszlassuk a gyári mixekről! Igyekeztünk megmutatni, hogy lehetséges olyan, tartósan jó eredményeket produkáló egyben hosszútávon is működő mixeket létrehozni, amelyekkel a pontyhorgászok elégedettek lesznek!

A 2013-as év végén bátran kijelenthetem, hogy S-Carp Product mixek sikere immár hat (!) éve töretlen és ez idő alatt hatalmas népszerűségre tettek szert! Amit az esetleges kételkedőknek illetve a mixeket nem ismerő horgászoknak szeretnék kihangsúlyozni: a termékeken feltüntetett alapanyagokat, extractokat a megfelelő és optimális arányban mind-mind tartalmazzák a mixek, amelyek erőteljesen ki is érződnek a vödörtető eltávolítása után! Mind a hétféle, általunk gyártott mix jellegzetes és a rá jellemző erőteljes ízekkel és természetes, karakteres illatokkal rendelkezik, ezért az esetek döntő többségében további alapanyagokat felesleges a mixekhez keverni!
 
Összegezve: Azok a fontos, halak számára könnyen emészthető víz oldható és oldhatatlan alapanyagok, étvágyfokozók, és a jó minőségű halliszteknek a megfelelő kombinálása, ezen túl a könnyű kézi és gépi gyúrhatóság azok a tulajdonságok, amelyeknek az S-Carp Product alapmixnek a sikerességüket köszönhetik.
 
Mielőtt rátérnénk a mixekre, néhány rövid gondolatmenetet szeretnék megosztani az ismertebb hozzávalókról:

Használjunk jó minőségű aromákat, de ne gondoljuk azt, hogy csak ezen múlik a csalink fogóssága!


Aromák: Az aromák használatát, jelentőségét illetően sokszor tapasztalható, hogy az otthoni bojli készítéskor az első és legfontosabb dolog, amivel a horgász foglalkozik: az aromák márkája, mennyisége, típusa. Lehet bármilyen, RÉSZÜNKRE fantasztikus pl. eper vagy kaviár illata a bojlinknak, soha nem lesz hosszú távon eredményes, ha nem rendelkezik az megfelelő alapanyagokkal, aminosavakkal, extractokkal. Egyszerűen a szintetikus aromáktól egy ponty nem tud fejlődni, nem tud belőle energiát, aminosavakat nyerni, vagyis képtelen létezni, szaporodni, növekedni. Ezért az aromák létjogosultsága, sokszor csak másodlagos.

Az esetek döntő többségében az 5-20g G.L.M. extract vagy belachan kivonat, illetve májpor, vagy folyékony aminosav kivonat stb. bármilyen márkás arománál eredményesebb tud lenni. A pontyok ösztönösen rendelkeznek azzal a képességgel, hogy felismerjék a táplálék tápértékét. A hosszútávon működő bojlikat a halak mindig a tápértékéért, nem pedig az illatáért fogják elfogyasztani. Természetesen lehet aromákat használni, de mindig csak az ésszerű határokon belül alkalmazzuk azokat! A kevesebb néha több és ne gondoljuk, várjuk azt, hogy csak az aromáktól lesz a bojlink majd eredményes!
 
Aminosavak: (külső forrásokból származó információkat is tartalmazó fejezet)

Az aminosavakat kiemelten tartalmazó termékek az igazi táplálékstimulálók!

 
Bizonyított tény, hogy az aminosavakat ízben és illatban egyaránt érzékelik a halak. Egy 17-L aminosavból álló keveréket (pl, selyemhernyó kivonat) a japánok a pontyok egyik leghatékonyabb táplálék attraktoraként azonosították. A természetes kivonatok sokkal hatékonyabbak voltak, mint a mesterséges keverékek. Inkább természetes, mint mesterséges anyagokat alkalmazzunk tápként, táplálékként. Majdnem minden természetes táplálékokból készült kivonatot nagyon pozitívan érzékelnek a pontyok, tehát mint bojli alapanyag előnyben kell részesíteni ezeket! Általánosságban elmondható, hogy minden "gerinctelen" állatból készült természetes kivonat kiváló attraktor! A legattraktívabbnak - orosz kutatások alapján - a szúnyoglárva-kivonatok bizonyultak.

Ez a természetes táplálék rengeteg szabad aminosavakat bocsát ki magából! Az aminosavak gyakran csak kombinációban hatnak. Horgászként arra a következtetésre kell jutnunk, hogy azok a hozzávalók, amelyekben nagy mennyiségben vannak szabad aminosavak, nagyon jó összetevők. Ilyen pl. a vérliszt, vérplazma por, májliszt, de a hallisztek, és a laktalbumin, egg albumin is nagyon hatásos! A természetes kivonatok pedig melyeket a fentiekben már említettünk: a Green Lipped Mussel vagy a vízben oldódó halproteinek (pl. Pre-digested Fishmeal, Natural Fish Flavour stb.) kiváltképp eredményesek. A főzéssel vagy párolással a bojli alapanyagai és a proteinek feltárulnak, illetve denaturálódnak (a fehérjék térszerkezetének hő hatására való megváltozása) és az aminosavak könnyebben tudnak kioldódni a csalikból. A csali szerkezetének megfelelőnek, valamint lazának kell lennie és nem túl keménynek!

Csali adalékként, a felsorolt aminosavakat tartalmazó anyagok és azok keverékei nagyon ígéretesek. Az anyagok vonzereje drasztikusan csökken az idővel, ezért lehetőleg csak friss anyagokat használjunk! Túlzásba vinni a részletezést és oldalakat írni talán felesleges lenne. A lényeg tömören: az aminosavak maguk a legfontosabb természetes táplálékstimulálók!
 
Betain HCI: (külső forrásokból származó információkat is tartalmazó fejezet)

A megfelelő típusú Betain HCI-t érzékelik a pontyok és javítja a fogási esélyeinket.



Ezt a szót sokáig horgászkörökben úgy kezelték, mint egy titkot. Mégis ez a hozzávaló is nagyon megosztja pontyhorgászokat! Van néhány „magabiztos” horgász, aki egyszerűen a legfeleslegesebb termékek egyikének tartja számon, míg mások sokszor a javasolt mennyiség dupláját, háromszorosát adják a mixekhez. Nos, véleményem szerint egyik sem a megfelelő út!
 
Már sok-sok éve figyeltek fel egyre többen a horgászkörökben a betainra. Ez végül is nem csoda, mivel a tudományban a 70-es évek óta használják a betaint attraktorként táp-pelletekben, azért, hogy a tenyészhalaknál egy magasabb táplálékfelvételt érjenek el. Figyelem: nem minden betain hatásos és nagyon sokféle létezik. Oldott formájú betaint nem ajánlott használni. Itt a csalás és a túlhígítás veszélye nagyon magas! Kiemelten hatékony, és "abszolút" attraktor, valamint íz anyag csak a glycin-betain, vagy N-trimethylglycin. Ez a glycin aminosav betainja. De figyelembe kell venni, hogy a táplálék stimulátor minden halfajtánál különböző, tehát egy pisztráng-stimulátor messze nem biztos, hogy ponty-stimulátor is.

A pontyhorgászok számára hatékony Betaint általában cukorrépából nyerik. A hatékony glycinbetain természetes formában többek között cukorrépában, árpában, búzában, borsóban, lencsében, gilisztában, rákokban, hallisztben, természetes kivonatokban gerinc nélküli állatokban, a májban és vesében van jelen. Ezek után már érthető, hogy miért olyan jó alapanyag a májliszt, a kagylókivonat, és pl. a minőségi hallisztek! Ezek az alapanyagok adják le a vízben oldódó betaint a vízbe, amit a halak érzékelnek, és amelyektől szinte megőrülnek. Ezek az igazi flavour-ok (illatanyagok) nem pedig a mesterséges eperillat!

Ken Townley (1998) a könyvében "Carp Baits" azt írja a betainhoz: "A betain minden idők legjobb attraktora... inkább kimennék nadrág nélkül a házból, mint hogy a jövőben olyan ponty csalival horgásszak, amely nem tartalmaz betaint." 

Majdnem minden csali tartalmaz betaint az alapanyagok végett, de ha tiszta betaint rakunk a keverékbe vagy a dip-be akkor ezzel tovább javíthatjuk a csalinkat. A betain és az aminosavak az igazi illat és íz anyagok! Azonban mindig rá leszünk arra utalva, hogy a hal megtalálja a csalinkat, vagy mi keressük a halat. Az eredményesség alapja hogy a pontyok a környéken tartózkodjanak! Viszont attraktorokkal tudjuk stimulálni a táplálékfelvételt, úgy, hogy lehet a stimulációt okozó attraktorok nélkül azok kimaradtak volna. Az amerikai harcsánál felfedezték, hogy 5 méteres távolságból a táplálékforrást ízzel és/vagy illattal érzékeli. Azt feltételezzük, hogy ez a pontynál is hasonlóan van. Nem szabad elfelejteni, hogy a tapasztalat a pontyot megtaníthatja arra, hogy bizonyos ízeket vagy illatokat egy idő után elkerüljön.

Tehát mindig rá leszünk kényszerítve, hogy változtassunk. Figyelembe kell azt is venni, hogy a főzéssel a vízben oldódó anyagok a felületről lemosódnak. A horgon lévő bojlinak pedig először meg kell oldódnia ahhoz, hogy ingerlő anyagok váljanak ki belőle. Tehát duplán érdemes a főzést olyan röviden tartani amennyire csak lehet, illetve a párolást szorgalmazni! Attraktorokat por formájában juttassuk bele a bojlikba (pl. betain) és a főzés után a külső héjra is juttassuk fel egy keveset „dip” formájában.
 
Ezen tanulságos bevezető után pár mondatban nézzük meg az alapmixek főbb jellemzőit és szeretnék néhány javaslatot, ötletet kínálni, hogy milyen adalékok, hozzávalók, szükségesek egy eredményes és fogós bojli elkészítéséhez! Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, hogy a variációk száma szinte végtelen…! Ne féljünk kísérletezni, - persze az ésszerű határok között - annak érdekében, hogy rövid és hosszú távon egyaránt szép sikereket érjünk el a vízparton.
 
A most bemutatásra kerülő recept kombinációkból készített bojlikkal, az elmúlt időszakban különböző vizeken nagyon sok, köztük több kapitális pontyot sikerült pontymatracra fektetni a horgászoknak. Aromával és anélkül készült bojli recepteket láthat az olvasó. Mindenki saját maga döntse el, hogy melyik az a típusú csali, amelynek a segítségével egy igazán kapitális és ravasz pontyot tudna majd a vízparton becserkészni.

Special / Birdfood Base mix
 
Egész évben, de különösen kora tavasszal és késő ősszel sikeresen használhatjuk. Bármilyen víztípuson megállja a helyét, és tág határok közt ízesíthetjük, igazíthatjuk a meghorgászni kívánt vízhez. Jellegzetes édes, mogyorós íz, és krémes illat jellemzi. Olyan szenzációs, egyben nagyon könnyen emészthető alapanyagokat tartalmaz, mint a Nectarblend, Prosecto, PTX, tigrismogyoró liszt, kenderőrlemény, Vitamealo, Super Red, L.T. 94 halliszt, májpor, sörélesztő stb. Készíthetünk belőle, édes-krémes, gyümölcsös, de akár édes-májas vagy enyhén fűszeres jellegű bojlit is. Eredményességét gyorsan kifejti, ugyanis a darabosabb szemcseméretű alkotórészek közé viszonylag könnyen beáramlik a víz, így folyamatosan, egyenletesen mosódnak ki az íz és illatanyagok valamint az étvágyfokozók, aminosavak! Nagyon jó alternatíva lehet egy rövid, vagy pár napos horgászatra is!

A Special / Birdfood base mixhez javasolt hozzávalók.


Aromával készült receptjavaslat:        

6-7 db közepes méretű tojás   
8 ml Creamy Toffee flavour    
3 ml Condensed Milk flavour    
1 ml Black Pepper esszenciális olaj    
10 g Betain HCI    
25 ml Pure Hemp oil    
20 g Liver Powder    
2 g Concentrate sweetener    
                   
Aroma nélküli receptjavaslat:

6 db közepes méretű tojás    
50-70g Robin Gold
40 g Liver Powder
30 ml Tiger Nut Juice
20 ml Liquid Molasses
20 ml Cod Liver oil
10 g Betain HCI
1,5 g Concentrate sweetener


Worm Force  Base Mix


Személy szerint nekem az egyik nagy kedvencem. A mixből készült bojli íze teljesen olyan érzést kelt, mint ha egy ázsiai étteremben egy tál tengergyümölcse ételt fogyasztanánk egy kevés csili szósz társaságában…. Kiemelkedően karakteres, nagyon erőteljes és természetes ízzel és illattal rendelkezik. Mindez köszönhető a kimagaslóan magas és megfelelően összehangolt attraktorok keverékének. (Fish meal Pre-Digested, Liver Powder, Belachan Powder, G.L.M. extract, Meal Worm powder, stb…) Már önmagában, a 25%-os eredeti perui tintahalhúsliszt, valamint az Antarctic rákliszt keveréke egy olyan, rendkívül egyedi és természetes mély ízt, valamint illatot ad a mixnek, amelynek köszönhetően a pontyok, természetes táplálékként érzékelik a mixből készült bojlit.

A speciális XP élesztő koncentrátum segít még telítettebbé tenni a kivonatok ízeit, valamint segíti a halak emésztését. A magas szénhidráttartalmú B-10 Complex szintén segíti, a fehérjék és aminosavak megfelelő hasznosulását, felszívódását. A tigrismogyoró liszt, PTX és osztrigahéj pedig, ropogóssá és teljessé teszi ezt a mixet.

A Worm Force base mixhez javasolt hozzávalók.



Aromával készült receptjavaslat:          
                                         
7-8 db közepes méretű tojás    
7 ml Worm Concentrate flavour   
3 ml Belachan flavour    
0,5 ml N-Butyric Acid    
20 ml Minamino Original
10 g Betaine HCI    
25 ml Salmon oil    
20 g Tengeri Só    

Aroma nélküli receptjavaslat:  

7-8 db közepes méretű tojás
30 ml Liquid Bloodworm Extract
25 ml Liquid Anchovy Extract
30 g Belachan powder
5 g Shrimp meat extract
25 ml Salmon oil
10 g Chili powder
1,5 g Concentrate sweetener

Mussel / Spirulina Base mix
 

Ahogy a neve is utal már rá, több olyan nagyon hatásos extract-tal rendelkezik ez a mix, mint az Új-Zélandi kagylókivonat (G.L.M. extract) és a Spirulina alga. Ezek az erős és természetes jellemvonásokkal rendelkező, 100%-os tisztaságú kivonatok már alapjában hihetetlen módon vonzzák a pontyokat. A 2013-as évtől ezt a mixet Antarctic krill és squid lisztel, valamint még több kagylókivonattal hoztuk forgalomba. A jelentős mennyiségű tintahal, krill és a különböző fajtájú hallisztek, extractok összessége 500g/kg.

Az eggbiscuit, a tigrismogyoró liszt, a zsíros szójaliszt, a marhamáj liszt, stb, valamint a 10%-os tört kagylóhéj tojásfehérje és plazmaporral kombinálva a garancia arra, hogy tartalmas, nagy vonzalommal rendelkező „ropogós” bojlit kapunk. Szinte bármely vízen megállja a helyét egész évben, főleg azokon a vizeken, ahol vándorkagyló és hínármező telepek is megtalálhatóak, mint pl. a tiszta vizű kavicsbánya tavak. Halas-kagylós, vagy natúr változatban is elkészíthetjük, de nagyon jól kombinálható esszenciális olajokkal is.  

A Mussel / Spirulina base mixhez javasolt hozzávalók.


Aromával készült receptjavaslat:        
                                                          
7-8 db közepes méretű tojás    
7 ml Monster Crab & Shellfish flavour    
3 ml Caviar flavours    
1 ml Black Pepper esszenciális olaj    
30 ml Liquid Mussel Extract    
10 g Betaine HCI    
25 ml Salmon oil    
20 g Tengeri só    
1 g Concentrate Sweetener    
                                                                                                               
Aroma nélküli receptjavaslat:

7-8 db közepes méretű tojás
30 ml Liquid Anchovy Extract
30 g G.L.M. Extract
20 ml Minamino Original
10 g Betaine HCI
25 ml Salmon Fish oil
20 g Natural Fish Flavours
15 g Tengeri só
1g Concentrate Sweetener


Pár fontos dolog az első rész végére amire érdemes figyelni!
 
1, A bojli tészta: 1000g mix + kb. 450g tojáslé + az adalékok stb. súlyai összeadódnak, ezért általában 1450g és 1550g közötti kész, rollerezhető tésztát kapunk. Vagyis NEM 1kg-ot! Ezt azért fontos megemlíteni, mert ennek arányában vannak a receptekben az adalékanyagok és a mennyiségek feltüntetve.
 
2, A bojli tésztát elegendő 5-10 percig pihentetni, majd esetleg újból átgyúrni. Ha a tésztát bármilyen oknál fogva sokáig állni hagyjuk, és emiatt túlságosan bekeményedne, adjunk hozzá tojást, vagy valamilyen folyékony adalékanyagot, esetleg mindkettőt, majd gyúrjuk át újra.
 
3, A főzési idő a forrásban lévő vízben a 20mm-es bojliknál kb. 2,20-2,30 percig tartson! Ha lehetőségünk van, akkor inkább a párolást szorgalmazzuk, hisz sokkal kevesebb lesz mind az attraktor, mind az aroma, és íz vesztesége a csalinknak. 80-85 Celsius fokon kb. 6-8 percig pároljuk a csalikat, hogy tökéletesen átpárolódjanak! Ha a kapott csalikat 3-4 napig szárítjuk, akkor kb. 1300-1350g horgászásra alkalmas bojlt kapunk.
 
4, A minőség legjobb megőrzése érdekében, a pár napos szárítás után fagyasszuk le a bojlinkat, így biztosan friss jellegű bojlival vághatunk neki a kiszemelt víznek, amit biztosan értékelni fognak kedvenceink, a PONTYOK! Ne dőljünk be azoknak az alaptalan állításoknak miszerint a fagyasztás során „kifagynak-megsemmisülnek” a lényeges összetevők a csalikból!
 
A második részben, a Spicy Fishmeal, a Squid Liver, a Top Force és a Red Force alap mixhez készült recept variációk lesznek olvashatóak további egy - két érdekesség kíséretében.

Sági Tamás
S-Carp Product Team
 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Termékbemutatók
Árukereső.hu