A CC Moore & Co széles termékei között a négy fő család tagjaiként (Odyssey XXX, Meteor, N-Gage XP, Live System) megtalálhatók a Cork Dust Wafters-ek, vagy is a kritikusan kiegyensúlyozott csalik. A különleges gyártási technológia során az alapmixhez megfelelő arányban parafaőrleményt kevernek, amely a csalinak egy rendkívüli felhajtóerőt biztosít. Ez által az etetésen táplálkozó óvatos pontyok még a legkisebb szívóhatásától is a szájukba kerül a horgon felkínált csali. A horog már elegendő súlyt biztosít ahhoz, hogy a csali éppen csak a hajszál előkét emeli majd meg. Ezek a különleges és speciális horogra valók mind illatában és mind összetételében teljesen megegyeznek a cég palettáján található kész bojlikkal.
A Cork Wafters-ek használata elengedhetetlen a gyengén és finnyásan táplálkozó halak esetében. Ennek a jelentősége főleg kora tavasszal, késő ősszel vagy télen jelentkezik igazán. Természetesen ezeket a csalikat mi magunk is elkészíthetőjük, mint ahogyan azt Stephane is teszi. A megfelelő arányokra azonban nagyon figyelni kell, de ha betartjuk a francia teszthorgász útmutatásait nem érhet bennünket meglepetés.
Stephane-nak a franciaországi tavakon egész évben kimagaslóan bizonyított a N-Gage XP bojli, így nem volt kérdéses számára, hogy ebből az ízvilágú alapmixből és a hozzá tartozó folyékony adalékból készíti a Cork Wafters horog csalit. Ahhoz, hogy a megfelelő kiegyensúlyozottságot elérjük az alapmixnek 5-6%-ban kell tartalmaznia a finomra őrölt parafát, de természetesen az függ az adott keverék sűrűségétől is. Mivel a parafa por csökkenti a csali kötési tulajdonságait ezért az elkészítés során mindenképpen szükséges egy kis Egg Albumin-t is (tojásfehérje por) adagolni a mixhez. Ez a wafters-nek megfelelő tömörséget és keménységet biztosít.
Lépésről lépésre:
A Cork Dust Wafters elkészítéséhez a száraz összetevők közül szükségünk lesz 490 gramm N-Gage XP Base mixre, 30 gramm parafa őrleményre, 10 gramm Egg Albumen-ra. A folyékony adalékokra pedig 4 db közepes méretű tojásra, 50ml Liquid N-Gage XP-re, és 50ml Liquid Bait Preservative-ra.
Első lépésként mérjük ki pontosan a száraz alapanyagokat, majd alaposan keverjük őket össze egymással. Ezt követően egy kis edénybe készítsük elő a folyékony adalékokat. A tojásokhoz adagoljunk N-Gage XP Liquid-et és a Bait Preservative-t. Második lépésként szépen lassan adagoljuk a folyékony összetevőkhöz a száraz alapanyagokat, majd egyenletesen keverjük el egymással egészen addig amíg már nem tapad sem az edény falához, sem pedig a kezünkhöz.
Egyenletes keverés...
Ezután nincs más hátra, mint a "masszát" egy kinyomópisztolyba tölteni, és egy megfelelő átmérőjű roller segítségével golyókat formázni belőle.
És végül de nem utolsó sorban következhet a csalik főzése, amely a víz forrásától számítva 2-3 percet vesz igénybe.
Elkészült! A megfőzött csalikat minimum 24 órát szabad levegőn szárítsuk ki.
Az elkészített Cork Dust Wafters csalik vonzereje növelhető folyékony Dip alkalmazásával, azonban vegyük figyelembe, hogy ez nagy mértékben befolyásolhatja a felhajtóerőt. Erről bedobás előtt mindenképpen győződjünk meg.
Remélhetőleg a Stephane Laplaige által bemutatott csali készítés a magyar horgászok tetszését is elnyerte, és bízunk abban, hogy az unalmas téli estéken kedvet kapnak majd a Cork Wafters legyúrásához. A cikkben bemutatott recepthez szükséges arányok mennyisége egész évre elegendő csalizó bojlit eredményez!
forrás: Pontycentrum